Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak už nám zavřeli školy i v Anglii

Když se za mého dětství vyhlásily tzv. “Uhelné prázdniny” a škola se zavřela, mohli jsme se zbláznit radostí. Díky pandemii nás čekají mnohem delší prázdniny. Radost nám však nepřinesou.

Dnes jsem vezl dceru naposledy do školy a atmosféra v autě nebyla vůbec veselá. Rozdílů mezi současnou situací a uhelnými prázdninami, které jsem kdysi zažil já, je totiž hned několik.

Především, má dcera je mnohem starší, než jsem byl tehdy já. Je jí 14 let, navíc vzhledem k rodinným okolnostem, musela dospět ještě rychleji, než by jsme si všichni přáli. Celou situaci proto dnes vnímá mnohem hlouběji a se všemi souvislostmi.
Britský vzdělávací systém je v mnohém odlišný. Už za normálních okolností, když postoupíte do vyššího ročníku, se s některými spolužáky už taky nemusíte potkávat vůbec. Rozdělování do tříd tady funguje jinak. Dnešní situace však byla mnohem horší. Je dost možné, že s mnoha kamarádkami se dnes na několik měsíců viděla naposledy. Není divu, že se slzám neubránila nejen děvčata, ale také nejeden chlapec.

Kvůli celosvětovému boji proti koronaviru se školy pro veřejnost v UK zavřely právě dnes odpoledne. Nikdo však netuší, kdy se budou moci studenti do školních lavic vrátit. S největší pravděpodobností ne dříve, než v září. Patrně tak zažijeme jedny z nejdelších prázdnin v historii.

Nejde ovšem o prázdniny v tom pravém slova smyslu. Od dětí se totiž očekává, že zůstanou doma, izolované od okolního světa a…. (a to je mnohem horší) od sebe navzájem. Jasně, žijeme v moderní době, kdy tak jako tak většinu svých sociálních kontaktů děti realizují v digitálním světě skrze sociální sítě. Skutečný “živý” kontakt mezi kamarády jakoby ustoupil do pozadí. “Jít ven” s kamarády je dnes méně časté, než tomu bylo za mého dětství.

Zdání, že si děti vystačí s komunikací přes Facebook, Instagram nebo Snapchat, je ale falešné. Ano, každý, kdo doma máme nějakého puberťáka víme, že mladí občas dokáží strávit s mobilem v ruce téměř celý víkend. Přesto jediným důvodem, proč dnešní děti tolik nevyhledávájí “živý” osobní kontakt s kamarády je, že si jej užijí ve škole. Sociální mezilidská interakce dětí ve škole je podle mne hrubě nedoceněná.

Všichni jsme z toho, co se kolem nás děje, plni nejistoty a obav. Pro nás dospělé proto může být příjemné, když nás naše děti nějakou dobu nebudou “otravovat” s nejrůznějšími záležitostmi pramenícími z jejich nudy. Tento zdánlivý klid podle hesla “Kdo si hraje, nezlobí.” by jsme si však neměli dopřávat příliš dlouho. Naše rodičovské povinnosti (pokud si nějaké připouštíte) nejsou omezeny jen na souboj o balík toaletního papíru a sáček těstovin v supermarketu.

Vědci tvrdí, že naše děti by neměly být současnou pandemií významněji ohroženy. Já to tak jednoduše nevidím. S případnou virovou nákazou se, doufejme, skutečně vyrovnají bez zdravotních komplikací. Ovšem necháme-li je na několik měsíců pouze na pospas sociálním sítím, riskujeme, že je z velké části ztratíme, bez šance získat je někdy na 100% zpět.

Z tohoto pohledu jsou naše děti další, kriticky ohroženou skupinou. A nikdo jiný je nemůže ochránit, než my rodiče. Že teď budeme naše domovy obývat společně téměř 24hodin denně, 7 dnů v týdnu, samo o sobě nestačí. Musíme s nimi mluvit, vnímat je, skutečně se jim věnovat, “odstínit” je od té mediální masáže plné paniky a dodat jim pocit klidu. Není to jen naše povinnost. Je to ohromná příležitost. Být si víc nablízku, být lepším rodičem. A kdo ví? Třeba zjistíte, že ten věčně odmlouvající, drzý puboš v pokojíku, je vlastně docela fajn človíček :-) 

Držme si v tom navzájem palce.

Autor: Vladimír Janák | sobota 21.3.2020 8:00 | karma článku: 17,78 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Vladimír Janák

AI Revoluce: Naděje a Obavy

V poslední době jsme svědky prudkého nárůstu v oblasti umělé inteligence (AI) a stále větší míry jejího uplatnění v různých aspektech našeho každodenního života. Tato revoluční technologie přináší s sebou jak naděje, tak i obavy.

19.3.2023 v 14:52 | Karma: 7,46 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Vladimír Janák

Vypusťte Krakena! Británie pro boj s koronavirem vytvořila monstrum.

V Londýně za pouhých 9 dnů vyrostla nová nemocnice s jednou z největších JIP (jednotka intenzivní péče) na světě pro 4000 pacientů, vyžadujících připojení na plicní ventilátor.

3.4.2020 v 15:03 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Vladimír Janák

Krásného Valentýna všem... Hospodám!

Dlouhá desetiletí jsme si vystačili s MDŽ a s Prvním Májem. Svátek svatého Valentýna k nám byl importován až po sametové revoluci. A dlouho se mu nedařilo zdomácnět. Až se toho chopili ti praví... Restaurace a hotely.

15.2.2020 v 7:00 | Karma: 14,69 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost

Vladimír Janák

Ukradli nám vysvědčení!

Dcera mi už druhým rokem nenosí žádné vysvědčení. Zajímá Vás, proč mi to vůbec nevadí, nebo jak vlastně školy v Anglii komunikují s rodiči?

10.2.2020 v 4:32 | Karma: 4,26 | Přečteno: 109x | Diskuse| Miniblogy

Vladimír Janák

Rizika (anti)sociálních sítí

Na počátku bylo slovo. Dnešní době však dominují sociální sítě zaměřené na vizální obsah, jakým jsou aranžované fotografie a videa. Mohlo by se zdát, že slova již nemají tu důležitost a význam, jako tomu bylo dříve.

6.2.2020 v 1:34 | Karma: 13,30 | Přečteno: 294x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 340x
Webdesigner a otec na plný úvazek