Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rizika (anti)sociálních sítí

Na počátku bylo slovo. Dnešní době však dominují sociální sítě zaměřené na vizální obsah, jakým jsou aranžované fotografie a videa. Mohlo by se zdát, že slova již nemají tu důležitost a význam, jako tomu bylo dříve. 

Opak je pravdou. Mluvené, či psané slovo je pořád tou nejdokonalejší formou, jak zformulovat a sdělit své myšlenky, zkušenosti a názory. Jen na to v dnešní uspěchané době často zapomínáme. A není se čemu divit. Jsme pod ostrou informační palbou 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu.

https://www.pexels.com/photo-license/

Naše mozky se snaží ze všech sil všechno to obrovské množství informací zpracovat, utřídit a uložit. Jsme zahlceni nepřetržitým proudem informací, které na nás chrlí nejen televize, rádia, notebooky a mobilní telefony. Informační lavina se na nás dnes valí také z chytrých hodinek, z monitorů v autobusech, ve vlacích, na zastávkách, v čekárnách u lékaře a dokonce i z displejů moderních automatů na kávu apod.

Pod velením (anti)sociálních sítí

Jsme online 24/7, přesto jsme si nikdy nebyli více vzdáleni

Nástup aplikací jako Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, WhatsApp či Youtube byl zpočátku pozvolný a nenápadný. Každá z nich má svá specifika, jedno však mají společné - původně měly sloužit jako komunikační platformy, kde můžeme se svými přáteli sdílet své zážitky, zkušenosti a v neposlední řadě i své emoce. Jejich ambicí bylo lidi sbližovat. Odtud také jejich označení "sociální sítě". S nástupem rychlého internetu a levnějších smartphonů se však oblast sociálních sítí dočkala dramatických změn.

https://www.pexels.com/photo-license/

Dnes u nás vlastní chytrý telefon až 85% lidí. Díky superrychlým a cenově dostupným datovým sítím jsme online v podstatě 24 hodin denně. Ale máme díky tomu k sobě navzájem skutečně blíž?

Za několik posledních let sociální sítě vyrostly do gigantických rozměrů a změnily se k nepoznání. Facebook má dnes okolo 2,7 miliardy uživatelů, což je více než třetina obyvatel naší planety.  Na Youtube se každou minutu uživatelé nahrají 500 hodin nových videí (!), kterých za jediný den shlédneme neskutečných 5 miliard. A v podobně omračujících statistikách by jsme mohli pokračovat donekonečna. 

Nezměnily se však pouze samotné sociální sítě jako takové. Diametrálně se změnil také náš přístup k nim. A bohužel i naše vyjadřovací schopnosti. Dříve šlo především o sdílení fotek z dovolené apod. Dnes však to, co a pro koho chceme či budeme sdílet, už dávno nemáme pod kontrolou.

Dobrovolně jsme se vzdali části skutečného života a odevzdali se do náruče sociálních sítí. Zcela nekriticky přijímáme vše, co nám servírují. Ztrácíme schopnost hledat informace z více zdrojů a poté si vytvořit svůj vlastní názor. Ztrácíme pud sebezáchovy - přes messenger si posíláme ta nejcitlivější data, přestože víme, že je vše bez vyjímky archivováno a poskytováno dalším subjektům. Věděli jste třeba, že si Facebook ukládá i Vaše rozepsané zprávy (a to přesto, že je nakonec neodešlete a na svém přístroji je smažete)?

https://www.pexels.com/photo-license/

Pod zástěrkou zjednodušení jsme rezignovali na základní formy mezilidské komunikace. Po dovolené již neběžíme za prarodiči s albumy plnými fotek. Místo návštěvy raději snímky nahážeme na svůj profil a své nejbližší v příspěvku "označíme" (to aby jsme jim nemuseli poslat ani smsku). Babička tak sice vidí, jak jste si tu drahou dovolenou užili, svá vnoučata však u toho nepohladí, ani neobejme. A co vy sami...? Vám nechybí společné prohlížení fotek s vůní kávy a bábovky, kterou nikdo jiný tak, jako babička upéct nedokáže? 

Ve skutečnosti se nadměrným užíváním sociálních sítí jeden druhému vzdalujeme. Stačí se kolem sebe rozhlédnout. V restauraci místo čtyřčlenné rodiny, spatříte často u stolu pouze čtyři osoby hledící do svých mobilů, které zpravidla neodloží dříve, než se na stole objeví objednané jídlo. 

https://pxhere.com/en/photo/1447321

Jsme online 24/7, přesto jsme si nikdy nebyli více vzdáleni. Vyvstává tak otázka, zda označení "Sociální" sítě je stále ještě na místě.

 

 

Autor: Vladimír Janák | čtvrtek 6.2.2020 1:34 | karma článku: 13,30 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Vladimír Janák

AI Revoluce: Naděje a Obavy

V poslední době jsme svědky prudkého nárůstu v oblasti umělé inteligence (AI) a stále větší míry jejího uplatnění v různých aspektech našeho každodenního života. Tato revoluční technologie přináší s sebou jak naděje, tak i obavy.

19.3.2023 v 14:52 | Karma: 7,46 | Přečteno: 121x | Diskuse| Společnost

Vladimír Janák

Vypusťte Krakena! Británie pro boj s koronavirem vytvořila monstrum.

V Londýně za pouhých 9 dnů vyrostla nová nemocnice s jednou z největších JIP (jednotka intenzivní péče) na světě pro 4000 pacientů, vyžadujících připojení na plicní ventilátor.

3.4.2020 v 15:03 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Vladimír Janák

Tak už nám zavřeli školy i v Anglii

Když se za mého dětství vyhlásily tzv. “Uhelné prázdniny” a škola se zavřela, mohli jsme se zbláznit radostí. Díky pandemii nás čekají mnohem delší prázdniny. Radost nám však nepřinesou.

21.3.2020 v 8:00 | Karma: 17,78 | Přečteno: 583x | Diskuse| Společnost

Vladimír Janák

Krásného Valentýna všem... Hospodám!

Dlouhá desetiletí jsme si vystačili s MDŽ a s Prvním Májem. Svátek svatého Valentýna k nám byl importován až po sametové revoluci. A dlouho se mu nedařilo zdomácnět. Až se toho chopili ti praví... Restaurace a hotely.

15.2.2020 v 7:00 | Karma: 14,69 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost

Vladimír Janák

Ukradli nám vysvědčení!

Dcera mi už druhým rokem nenosí žádné vysvědčení. Zajímá Vás, proč mi to vůbec nevadí, nebo jak vlastně školy v Anglii komunikují s rodiči?

10.2.2020 v 4:32 | Karma: 4,26 | Přečteno: 109x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 340x
Webdesigner a otec na plný úvazek